Možná patříte mezi ty, kteří dnes pracují z domu nebo musí být doma s dětmi, které nemohou chodit do škol a školek. Jistě pak musíte trávit spoustu času také v kuchyni a vařit pro celou rodinu. Dnes jsme si tak pro vás připravili 3 jednoduché a rychlé recepty z aktuálně dostupných surovin. A zvládne je opravdu každý.
Rychlá francouzská čočka
Je rychlejší než klasická čočka, nemusíte ji přes noc namáčet, přitom je stejně tak dobrá.
Co budete potřebovat?
Balení malé francouzské čočky (400g)
1 cibuli
1 větší mrkev
2 plátky uzeného masa (nemusí být nebo můžete nahradit např. slaninou, pancettou)
olej, sůl, ocet.
Jak postupovat?
Na oleji orestujte cibulku, přidejte uzené maso nakrájené na kostky, nadrobno nakrájenou mrkev a chvíli opečte. Poté přisypte balení čočky, zalijte vodou a nechte vařit cca 30 minut. Na závěr dochuťte solí a octem. Podávejte s vejcem a oblíbeným pečivem.
Tvarohové knedlíky
Oblíbená klasika, kterou jsme zvyklí připravovat hlavně v létě. Teď v zimě ale můžete využít např. zásoby ovoce z mrazáku.
Co budete potřebovat?
Na cca 14 malých knedlíčků
250 g tučného tvarohu ve vaničce
200 g hrubé mouky
sůl
1 žloutek
oblíbené ovoce (maliny, jahody, borůvky, meruňky, švestky..)
Jak postupovat?
V míse smíchejte tvaroh, mouku, špetku soli a žloutek. Vypracujte těsto, které se nebude lepit, ale pozor na přidávání příliš velkého množství mouky (knedlíky pak budou tvrdé). Z těsta odebírejte kousky, ze kterých vypracujete rukama placku. Do ní opatrně zabalte kousek ovoce. Prsty postupně vytahujte těsto a spojte ho nad ovocem a po stranách, nakonec v ruce vypracujte kulatý knedlík. Vařte v lehce osolené vodě cca 8 – 10 minut, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu.
Podávejte s nastrouhaným tvarohem nebo opečenou strouhankou, cukrem a rozpuštěným máslem.
Celerový krém
Tato polévka zahřeje, zasytí, chutnat bude i dětem a překvapí vás jednoduchost její přípravy.
Co budete potřebovat?
1 malý celer (nebo polovina velkého celeru)
5 – 6 brambor
1 menší cibuli
olivový olej, sůl.
Jak postupovat?
Na oleji krátce osmahněte nakrájenou cibulku. Poté přidejte na kostičky nakrájený celer a brambory a orestujte. Poměr celeru a brambor by měl být cca 1 : 1! Zalijte vodou a vařte, dokud zelenina nezměkne. Nakonec polévku pečlivě rozmixujte na hladký krém. Osolte. K polévce podávejte opečené houstičky (můžete tak spotřebovat i starší a tvrdší pečivo). Dobré je také posypat ji sýrem (nejlepší je sýr parmazánového typu) či zakápnout lanýžovým olejem (pokud máte).
Přejeme vám dobrou chuť! A nezapomeňte, že náš supermarket Tesco Extra je stále otevřen od 6.00 do 24.00 h, a to každý den. Seženete zde všechny potřebné suroviny.