3 jednoduché recepty z dostupných surovin

Tento článek jste si přečetli 609x.

Možná patříte mezi ty, kteří dnes pracují z domu nebo musí být doma s dětmi, které nemohou chodit do škol a školek. Jistě pak musíte trávit spoustu času také v kuchyni a vařit pro celou rodinu. Dnes jsme si tak pro vás připravili 3 jednoduché a rychlé recepty z aktuálně dostupných surovin. A zvládne je opravdu každý.

Rychlá francouzská čočka

Je rychlejší než klasická čočka, nemusíte ji přes noc namáčet, přitom je stejně tak dobrá.

Co budete potřebovat?

Balení malé francouzské čočky (400g)

1 cibuli

1 větší mrkev

2 plátky uzeného masa (nemusí být nebo můžete nahradit např. slaninou, pancettou)

olej, sůl, ocet.

Jak postupovat? 

Na oleji orestujte cibulku, přidejte uzené maso nakrájené na kostky, nadrobno nakrájenou mrkev a chvíli opečte. Poté přisypte balení čočky, zalijte vodou a nechte vařit cca 30 minut. Na závěr dochuťte solí a octem. Podávejte s vejcem a oblíbeným pečivem.

Tvarohové knedlíky

Oblíbená klasika, kterou jsme zvyklí připravovat hlavně v létě. Teď v zimě ale můžete využít např. zásoby ovoce z mrazáku.

Co budete potřebovat?

Na cca 14 malých knedlíčků

250 g tučného tvarohu ve vaničce

200 g hrubé mouky

sůl

1 žloutek

oblíbené ovoce (maliny, jahody, borůvky, meruňky, švestky..)

Jak postupovat?

V míse smíchejte tvaroh, mouku, špetku soli a žloutek. Vypracujte těsto, které se nebude lepit, ale pozor na přidávání příliš velkého množství mouky (knedlíky pak budou tvrdé). Z těsta odebírejte kousky, ze kterých vypracujete rukama placku. Do ní opatrně zabalte kousek ovoce. Prsty postupně vytahujte těsto a spojte ho nad ovocem a po stranách, nakonec v ruce vypracujte kulatý knedlík. Vařte v lehce osolené vodě cca 8 – 10 minut, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu.

Podávejte s nastrouhaným tvarohem nebo opečenou strouhankou, cukrem a rozpuštěným máslem.

Celerový krém

Tato polévka zahřeje, zasytí, chutnat bude i dětem a překvapí vás jednoduchost její přípravy.

Co budete potřebovat?

1 malý celer (nebo polovina velkého celeru)

5 – 6 brambor

1 menší cibuli

olivový olej, sůl.

Jak postupovat?

Na oleji krátce osmahněte nakrájenou cibulku. Poté přidejte na kostičky nakrájený celer a brambory a orestujte. Poměr celeru a brambor by měl být cca 1 : 1! Zalijte vodou a vařte, dokud zelenina nezměkne. Nakonec polévku pečlivě rozmixujte na hladký krém. Osolte. K polévce podávejte opečené houstičky (můžete tak spotřebovat i starší a tvrdší pečivo). Dobré je také posypat ji sýrem (nejlepší je sýr parmazánového typu) či zakápnout lanýžovým olejem (pokud máte).

Přejeme vám dobrou chuť! A nezapomeňte, že náš supermarket Tesco Extra je stále otevřen od 6.00 do 24.00 h, a to každý den. Seženete zde všechny potřebné suroviny.