3 recepty na zdravější varianty mlsání pro děti

Tento článek jste si přečetli 2737x.

Taky mají vaše děti rády sladké? Sušenky, bonbóny, čokoládu a co teprve chipsy a tyčinky? Připravili jsme si pro vás 3 rychlé recepty na zdravější varianty oblíbeného dětského mlsání – bezlepkové cookies z cizrnové mouky, sýrové tyčinky s mrkví a nakonec oblíbený čokoládový termix bez éček a konzervantů.

Cizrnové cookies s čokoládou a oříšky

Co budete potřebovat a postup

  • 2 hrnky jemné dmBio cizrnové mouky
  • ½ hrnku dmBio mandlové mouky
  • ½ hrnku kokosového cukru dmBio (použít můžete i třtinový)
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 150 g másla
  • hrst nakrájených oříšků (my jsme použili pekanové)
  • hrst na malé kousky nalámané 70% čokolády dmBio

V míse smíchejte sypké suroviny, přidejte máslo pokojové teploty, vejce a nakonec čokoládu a oříšky. Zpracujte v kompaktní těsto, ze kterého tvořte kuličky a ty mezi dlaněmi rozmáčkněte na menší placky. Skládejte na pečícím papírem vyložený plech a pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut.

Mrkvovosýrové tyčinky s tvarohovým dipem

Co budete potřebovat a postup

  • 1 hrnek hladké špaldové mouky (např. dmBio)
  • ½ hrnku najemno nastrouhané mrkve
  • 2/3 hrnku výraznějšího sýru (např. cheddar, parmazán)
  • 50 g másla
  • 2 lžíce vody

Zpracujte všechny suroviny v těsto a vyválejte na pomoučněném vále na placku o tloušťce cca 3mm. Vykrajujte tyčinky a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 190 stupňů, cca 12 – 15 minut.

Tyčinky jsou skvělé s tvarohovým dipem. Půl kelímku tvarohu rozmíchejte v misce se 2-3 lžícemi zakysané smetany, přidejte citrón a pažitku (nebo bazalku, jarní cibulku apod.). V případě potřeby osolte.

Domácí čokoládový termix

Co budete potřebovat a postup

  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 100 g 70% čokolády (např. dmBio)
  • volitelně 1 lžíce mandlového másla

Do kastrůlku nalijte smetanu a nalámejte čokoládu (případně přidejte i lžíci mandlového másla). Postupně zahřívejte pod bod varu a nechte čokoládu zcela rozpustit (žádné hrudky). Odstavte z plotny a do ještě teplé směsi přidejte tvaroh z vaničky a pořádně rozmíchejte, ať má směs hladkou konzistenci. Nalijte do skleniček nebo misek a nechte vychladit v lednici.

Vzhledem k tomu, že smetana ke šlehání je již tak dost tučná, použili jsme nízkotučný tvaroh.

Příprava vám zabere opravdu jen pár minut a chutná svačinka je na světě! Dle druhu pak doplňte sacharidy nebo bílkovinami (např. mrkvové sušenky tvarohovým dipem nebo termix ovesnými vločkami) a porcí ovoce či zeleniny.

Nakoupit vše potřebné můžete u nás v prodejnách dm drogerie nebo Tesco.

Zleva: cizrnová mouka 59,90 Kč, hořká čokoláda 39,90 Kč, kokosový cukr 99 Kč, kypřící prášek do pečiva (4 balení) 27,90 Kč, mandlová mouka 239 Kč, vše dmBio z dm drogerie.

Přejeme vám dobrou chuť!