5 tipů na rychlá jídla do krabiček

Tento článek jste si přečetli 1101x.

Nemáte čas v práci chodit na oběd? Nebo prostě jen preferujete domácí jídlo? Krabičky s obědem vám ušetří nejen čas, ale i peníze. Navíc přesně víte, co jíte a skvělé jsou i při redukci hmotnosti. My vám dnes přinášíme pár tipů na jednoduchá, rychlá, vydatná, ale i zdravá jídla, která si s sebou můžete nachystat do práce na oběd nebo je jen rychle uvařit na večeři.

 

Krabičky vybírejte variabilní, prostorné a pokud možno takové, které lze přímo s jídlem ohřát v mikrovlnné troubě. My jsme zvolili systém 365+ od Ikea, kdy můžete jednotlivé kousky kombinovat společně s různými víčky (např. skleněná nádoby a plastový vršek apod.). Stejně tak mají na krabičky i šikovné obaly.

Zleva: taška na obědy FRAMTUNG 129 Kč, dóza na potraviny s víkem Ikea 365+ 139 Kč, sada 3 dóz na potraviny s víkem BESTAMMA 149 Kč, vše Ikea.

 

Kuskus salát s rajčátky a mozzarellou

Kuskus je skvělá obědová varianta, je totiž hotový doslova za pár minut, stačí jen zalít horkou vodou. Použít ho můžete jako přílohu nebo dělat různé směsi ve stylu rizota.

Co budete potřebovat:

  • hrnek kuskusu
  • 1,5 hrnku vařící vody
  • sůl, pepř
  • 1 menší cibuli nebo větší stonek jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • hrst cherry rajčátek
  • 300 ml rajčatové passaty nebo drcených rajčat
  • lístky bazalky
  • olivový olej
  • oblíbený sýr – mozzarella, feta, kozí sýr, balkánský sýr apod.

 

Jak na to?

Kuskus nasypte do větší misky a zalijte horkou vodou. Nechte pod utěrkou pár minut (dle návodu) odpočívat, nasaje vodu a změkne. Mezitím si v pánvi rozehřejte olej a opečte na něm cibulku a česnek. Přidejte cherry rajčátka, podlijte trochou vody a nechte úplně změknout. Nakonec přilijte rajčatovou passatu, ochuťte a posypte lístky bazalky. Do rajčatové směsi vložte připravený kuskus a promíchejte. Podávejte s oblíbeným sýrem.

 

Zabalte to!

Plněné wrapy jsou ideální způsob, jak si dopřát vydatný oběd a přitom přípravou strávit jen pár minut. Zvládnete je nachystat i ráno před odchodem. Zeleninu, sýr i maso můžete mít již nachystané v uzavíratelných nádobách/miskách.

Náš tip: Opečte na troše oleje okořeněná kuřecí prsa a uchovejte ve vzduchotěsné nádobce. Budete tak mít připravené maso do různých druhů pokrmů, a to na několik dnů dopředu.

 Co budete potřebovat (na 1 porci)

  • 2 celozrnné tortilly
  • ¼ až ½ zralého avokáda
  • půl kostky sýru lučina
  • 2 lžíce jogurtu
  • 100 g grilovaného kuřecího masa
  • hrst strouhaného sýru typu cheddar
  • oblíbenou zeleninu (my jsme zvolili salát a rajčátka)
  • sůl, pepř, citronovou šťávu

 

Avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte lučinu, jogurt, citronovou šťávu, sůl a pepř. Takto připravený dip natřete na celozrnnou tortillu, přidejte nakrájené maso, nastrouhaný sýr, salát, rajčátka a vše zabalte.

Dalším rychlým tipem je zabalit do tortilly vaječnou omeletu. Recept je velmi jednoduchý. Stačit vám budou dvě vejce, která si rozšleháte v misce. Na rozehřátou pánev kápněte trochu oleje, můžete přidat cibulku či šunku a zalijte vejci. Nechte vařit a po chvíli na vaječnou směs položte plátek tortilly. Jamile je omeleta hotová, tortillu společně s ní otočte, přidejte čerstvou zeleninu a složte na polovinu. Skvělý, vydatný a zdravý oběd je na světě.

 

Těstovinový salát s tuňákem

 

Oblíbený těstovinový salát můžete dělat hned v několika obměnách, my jsme připravili variantu s tuňákem, jogurtem a sýrem. Pro zdravější verzi použijte i celozrnné těstoviny.

 

Co budete potřebovat:

  • 200 g celozrnných těstovin
  • 200 g tuňáka ve vlastní šťávě, v konzervě
  • 1 cibuli nebo stejné množství jarní cibulky
  • 1 menší papriku
  • 1 menší okurku
  • 150 g nakrájeného nebo strouhaného sýru (my jsme použili Eidam 30%)
  • dále dle chuti např. kukuřici, hrášek, rajče, vejce..

 

Na zálivku

  • 2 lžíce majonézy
  • 1 hrnek (nízkotučného) řeckého jogurtu
  • citronovou šťávu, sůl, pepř
  • 1 lžičku hořčice

 

Těstoviny uvařte dle návodu na obalu, vodu slijte a přendejte do mísy. Přidejte tuňáka, nakrájenou zeleninu, sýr a smíchanou zálivku. Dle potřeby dochuťte.

 

Variabilní quinoa bowl

Quinoa bowl je jedním z typů populární Buddha bowl. Tyto misky mohou být skutečně různorodé, dovnitř si lze poskládat, co máte rádi. My jsme zvolili kuřecí maso a zeleninu. Vše jsme zakápli zálivkou z arašídového másla.

 

Co budete potřebovat:

Na misku

  • 100 g quinoy
  • 100 – 150g grilovaného kuřecí masa (nebo tofu)
  • zelenina dle vaší chuti – mrkev, okurka, paprika, salát, avokádo, rajče..

 

Na zálivku

  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 1 lžička citronové šťávy

 

Na posypání

  • sezamová semínka

 

Jak na to?

Quinou uvařte v lehce osolené vodě nebo vývaru dle návodu na obalu (trvá to cca 15 minut). Pak ji propláchněte vodou a nechte okapat.

Do misky či krabičky vložte jednu porci uvařené quinoy, porci kuřecího masa, zeleninu – salát, mrkev, okurku, avokádo, papriku. Pokud nepoužíváte maso, můžete nahradit porcí tofu, fazolí, cizrny či vejce. Vše zalijte arašídovou zálivkou a posypte semínky.

 

Slané placky se sýrem, šunkou a zeleninou

Co budete potřebovat:

  • 1 menší nastrouhanou mrkev
  • 1 nastrouhanou cuketu
  • 1/3 hrnku strouhaného sýru typu cheddar
  • 50 g nakrájené kvalitní šunky
  • 2 vejce
  • ½ hrnku hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
  • bylinky – my jsme použili pažitku
  • sůl, pepř
  • olivový olej na potření lívanečníku

 

Jak na to?

Nastrouhanou mrkev a cuketu zbavte trochu vody. Přimíchejte strouhaný sýr, šunku, vejce, bylinky, sůl, případně pepř. Vytvořte těsto, které pak lžící dávkujte do olejem vymazaného lívanečníku. Opékejte pár minut z každé strany, dokud nejsou placky dozlatova. Podávejte s tvarohovým dipem (stačí smíchat tvaroh s lžící jogurtu, citronovou šťávou a přidat bylinky), zeleninovým salátkem nebo bramborami.

 

Všechny potřebné suroviny najdete u nás v OC Homepark Zličín v prodejnách Tesco nebo dm drogerie (zvlášť oblíbená je řada dmBio). Obědové dózy, misky a obaly pak seženete v prodejně Ikea. Dobrou chuť!