Batáty plněné mletým masem

Tento článek jste si přečetli 2107x.

Batáty neboli sladké brambory jsou druhem zeleniny, který zažívá svou sezónu právě teď, v měsíci březnu. Můžete je použít jako skvělou přílohu, do salátu, udělat z jejich pyré pro děti placky nebo je zapéct v troubě se sýrem. Jsou zdrojem vitamínu C, B6 a mají i velkou zásobu betakartotenu díky jejich typické oranžové barvě. My jsme si pro vás dnes připravili jednoduchý recept na pečené batáty s mletým masem.

Co budete potřebovat?

  • cca 600 g mletého hovězího masa
  • 5 – 6 středně velkých batátů
  • 1 menší cuketu (případně můžete vynechat)
  • 2 plechovky krájených rajčat dm bio
  • 1 velkou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • lžíci římského kmínu
  • lžičku mletého koriandru
  • sůl, pepř
  • na dochucení kysanou smetanu a nastrouhaný sýr cheddar, jarní cibulku nebo pažit

Jak na to?

Nejprve je nutné upéct batáty. Omyjte je, očistěte a osušte, propíchejte vidličkou a dejte do rozehřáté trouby na 190 až 200 stupňů na střední mřížku péct cca 60 až 75 minut, záleží na velikosti batátů. Hotové budou, až jimi lehce projedete nožem nebo vidličkou. Pozor, během pečení z nich může kapat šťáva, proto je dobré pod ně do trouby umístit např. plech s pečícím papírem.

Mezitím si v pánvi rozehřejte olivový olej a nechte na něm zpěnit nakrájenou cibulku. Přidejte plátky česneku, osmahněte a přisypte koření – římský kmín a koriandr. Nechte asi minutu koření rozvonět a přidejte maso. Jakmile je maso opečené, vmíchejte nakrájenou cuketu a krátce opečte. Nalijte do pánve krájená rajčata (pokud by se vám zdálo, že je málo šťávy můžete přidat ještě trochu rajčatové passaty nebo vývaru). Osolte, opepřete a nechte pod pokličkou vařit cca půl hodiny. Nakonec ještě dochuťte dle potřeby.

Batáty uprostřed podélně nařízněte a vydlabejte trochu vnitřku. Umístěte tam mleté maso, polijte kysanou smetanou a zasypte sýrem a jarní cibulkou nebo pažitkou.

Všechny suroviny najdete u nás v OC Homepark Zličín v prodejnách Tesco Extra a dm drogerie.

Přejeme vám dobrou chuť!