Citrónový velikonoční beránek ze špaldové mouky

Tento článek jste si přečetli 1145x.

Velikonoční svátky jsou tu. Pojďte si s námi dnes upéct jednoduchého velikonočního beránka. Je krásně voňavý po citrónu, vláčný, chuťově výrazný a také o něco zdravější díky použití špaldové mouky. Navíc je jednoduchý na přípravu. Odměřovat můžete jen s pomocí hrnečku a lžíce. Tak jdeme na to!

Co budete potřebovat?

  • 1 ½ hrnku špaldové mouky (nebo hladké mouky)
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 2 vejce
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • ¼ hrnku kvalitního oleje
  • 2 lžíce citrónové kůry (cca ze dvou citrónů)
  • 5 lžic citrónové šťávy
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody (nebo půl sáčku prášku do pečiva)
  • ½ hrnku tvarohu (cca 1 balení tvarohu ve vaničce)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Formu na beránka si vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. V míse smíchejte cukr s rozpuštěným máslem a olejem a krátce vyšlehejte. Poté přidejte citrónovou kůru a šťávu. Po pár minutách do směsi rozklepněte postupně obě vejce a míchejte.
  3. Ve vedlejší míse prosejte mouku se solí a sodou.
  4. Do mokré směsi přidejte mouku a zamíchejte. Jako poslední přichází na řadu tvaroh.
  5. Připravené těsto vlijte do předem vymaštěné a vysypané formy na beránka a dejte do trouby péct na 170 stupňů cca 50 minut. Jestli je těsto hotové či nikoliv zjistíte zapíchnutím špejle. Po vyndání z těsta musí být suchá.
  6. Po dopečení nechte beránka chvíli vychladnout a pak vyklopte z formy. Posypte moučkovým cukrem a do očí mu můžete případně vsadit dva hřebíčky a kolem krku uvázat stuhu.

 

Pokud vám chybí některá z ingrediencí, stavte se u nás v prodejně Tesco Extra v OC Homepark Zličín.

Přejeme vám krásné velikonoční svátky plné pohody!