Jak dobře a přehledně skladovat potraviny

Tento článek jste si přečetli 1318x.

Taky se vám občas stane, že při vaření hledáte ve spíži mouku či strouhanku a ne a ne ji najít? Nebo otevřete nový sáček s kořením, protože si nevšimnete, že máte ještě jeden, už otevřený? A co teprve, když se ze spíže stane místo plné nepořádku, ideální pro nezvané malé návštěvníky? Dnes pro vás máme pár tipů na to, jak si dobře zorganizovat spíž a jak skladovat jednotlivé potraviny.

Co patří do lednice?

Nejprve začneme s tím, jaké potraviny patří do lednice a jaké do spíže. Kromě masa a mléčných výrobků do lednice patří také ovoce a zelenina. Před uložením je nemyjte. Do lednice můžete dát lesní a zahradní ovoce, jablka, hrušky, hroznové víno, ze zeleniny pak tu listovou a košťálovou.

Naopak do spíže patří brambory, cibule, česnek, dýně a ideálně pak i rajčata, okurek či papriku (jestliže máte ve spíži chladno). Z ovoce do lednice nedávejte citrus, melouny, banány, mango nebo ananas.

Důležité také je, na jaké místo v lednici potraviny uložíte. Řídí se to podle vlhkosti, čím výše je police, tím nižší je v ní vlhkost. Do dolní části lednice tedy ukládejte ovoce a zeleninu, nad ně patří rychle se kazící potraviny jako je maso (vždy dobře uzavřené, aby nekontaminovalo okolí) či ryby. Potraviny k okamžité spotřebě patří nad maso – jedná se o mléčné výrobky, zbytky uvařeného jídla, dorty apod.

Do dveří lednice ukládejte láhve (mléko, víno, pivo..), nad to otevřené sklenice a nahoru vejce (bývají na to i speciální držáky).

Co naopak do lednice dávat nemusíte, jsou neotevřené konzervy, zavařeniny, marmelády, med, kečupy, hořčice, paštiky, olej nebo čokoláda. Uspoříte tak značnou část místa.

Jak správně zorganizovat spíž

V každé domácnosti najdete místo, kde panuje tak trochu chaos a často to bývá právě spíž. Nachází se zde spousta načatých potravin, se kterými často manipulujete a tak není moc čas udržovat pořádek. Vše je ale pouze otázka správného systému. Jak na to?

V prvé řadě vše vyndejte ven. Spíž ukliďte, umyjte a připravte na nový a lepší systém. Potraviny roztřiďte. U každého jednoho kousku se podívejte na datum spotřeby, u otevřených potravin zkontrolujte, jestli jsou v pořádku a při jakémkoliv podezření se jich bez milosti zbavte.

Potraviny jako jsou mouky, vločky, luštěniny apod. uložte do vzduchotěsných nádob a sklenic. My jsme pro mouku zvolili vysoké plastové nádoby z Ikei. Jsou lehčí a při častém používání se s nimi lépe manipuluje. Věci, které nepoužíváte denně, můžete uchovávat také ve skle (nádoby jsou opět z Ikea). Vše si popište, ať se v tom pak vyznáte (dobře funguje např. popisovač na sklo či CD). Pokud necháváte potraviny v původním načatém balení, nastřihávejte vždy pouze růžek, ve kterém jde obal dobře ohnout a načaté balení zavírejte pomoci skřipce nebo plastového potravinového zipu (prodává taktéž Ikea).

Dejte tomu systém! Teď se totiž dostáváme vůbec k nejtěžší fázi. Musíte si vytvořit vlastní systém, ve kterém se vám bude dobře pohybovat/pracovat/vařit a který také udržíte.

Do polic nebo zásuvek je skvělé dát plastové boxy nebo košíky a roztřídit tak potraviny podle druhu. V jednom košíku můžete mít čaje, v dalším koření, těstoviny apod.

Do přímého zorného pole si dejte věci, které používáte nejčastěji. Dozadu si můžete dávat větší věci a dopředu menší, abyste je vždy viděli všechny. Ale záleží na vás.

Pokud máte děti, můžete i jim vyčlenit vlastní šuplík, přihrádku, kam dosáhnou a mohou si tam chodit pro svačiny. Pozor ale na velmi malé děti, které naopak chodí do spíže často kramovat. V tomto případě naopak dejte z dosahu věci, které by se mohly snadno rozbít a dítě poranit. To stejné léky, ty by měly být zcela z dosahu dětí.

Zároveň počítejte s tepelnými zónami spížky. Chladněji je u země a blíže ke zdi. Sem tedy patří nápoje, mléko nebo trvanlivá zelenina jako brambory, cibule, česnek apod.

Obecně platí, že pro snadný úklid je ideální mít věci v menších košíčcích a nádobách. Ty se snadněji vyndávají a lépe se v nich udržuje pořádek.

Náš tip (zleva nahoře): koš BJORN 200 Kč, košík EJNO 169 Kč, plastový koš INFINITY 85 Kč, dózy HJALTI 499 kč / ks, vše JYSK

Výhoda takto uspořádané spíže je jednak v orientaci, ale pak také v úspoře času i peněz. Díky organizaci totiž budete mít stále přehled o množství a druhu potravin a tak se vám nestane, že vám někde vzadu bude roky trůnit sáček s moukou, až ho objevíte vy nebo hůře – potravinoví moli. Na očích vám budou i potraviny, ze kterých nevaříte tak často a budete mít větší motivaci je využít.