Jak na domácí zmrzlinu během 10 minut

Tento článek jste si přečetli 771x.

Pokud jste stejně tak velkými milovníky zmrzliny, jako my, tak jste tu dnes správně. Léto k její konzumaci více než vybízí a my vám dnes ukážeme, jak si ji jednoduše připravit doma. A to doslova během pár minut. A nebudete k tomu potřebovat ani žádný speciální zmrzlinovač. Nevěříte? Jdeme na to!

Zmrzlina z mraženého ovoce

Použít můžete jakékoliv zamražené ovoce, které máte rádi. My jsme si připravili variantu s jahodami, ale skvělé budou i borůvky, ostružiny, maliny, mix bobulí, ale třeba i banán.

Co budete potřebovat?

  • cca půl kila zmraženého ovoce
  • 200 g selského (tučnějšího) jogurtu
  • 3 lžíce cukru (nebo dle potřeby)
  • trochu studeného mléka v případě potřeby

Jak na to?

Do mixéru vložte mražené ovoce, jogurt, cukr, případně trošku mléka a mixujte, dokud se nevytvoří zmrzlá hmota. Předem se ale ujistěte, jestli váš mixér umí mixovat takto tvrdé, zmrzlé kousky. My jsme zde vybrali pár těch, kteří to svedou.

Zmrzlinu ihned podávejte.

Zleva: stolní mixér Delimano NUTRIBULLET 1490 Kč, stolní mixér ETA Vital Blend 3999 Kč, stolní mixér TEFAL PERFECTMIX 2399 Kč, vše Datart.

Zmrzlina pomocí igelitového sáčku

Zní to jako sci-fi? Věřte, že tohle je skutečnost. Je to jednoduché a během pár minut vykouzlíte smetanovou zmrzlinu, do které si pak můžete libovolně přidat kousky čokolády, oříšků nebo ochutit ovocným sirupem, šťávou apod.

Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek 12% smetany (cca 250 ml)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce cukru
  • led a ¼ hrnku hrubozrnné soli
  • uzavíratelné igelitové sáčky

Jak na to?

Budete potřebovat 2 uzavíratelné igelitové sáčky, jeden menší a druhý větší. Do toho menšího nalijte ingredience – smetanu, vanilku, cukr a promíchejte. Pevně uzavřete, aby v sáčku nebyl vzduch.

Do většího sáčku dejte na dno asi do poloviny ledové kostky a zasypte solí. Tu používáme proto, že urychluje proces mražení. Použít můžete i jemnější sůl, hrubší je výhodnější proto, že kdyby náhodou zůstal někde krystal ve zmrzlině, najdete ho snáze. Na to položte sáček se smetanou.

Zbytek opět zasypte ledem, aby byl sáček se smetanou obklopen pokud možno ze všech stran.

Větší sáček pevně uzavřete, aby v ní bylo minimum vzduchu. Použijte kuchyňskou utěrku, nebo ještě lépe kuchařské rukavice. Vezměte sáček do rukou a začněte s ním třepat ze strany na stranu. Jako byste chtěli namíchat drink, a to po dobu cca 7 minut, dokud smetanová směs neztuhne.

Smetanový sáček vyndejte ven a před otevřením ho ještě utřete nebo omyjte ledovou vodou, aby někde nezůstala sůl. Hotovou zmrzlinu můžete posypat oříšky, čokoládou a ihned podávat. Tato výroba bude zcela jistě bavit i děti.

Pokud doma děláte zmrzlinu opravdu často, pak doporučujeme speciální zmrzlinovače. Řada z nich se dá sehnat již za velmi příznivou cenu. Urychlí to proces výroby o několik hodin a hlavně se vám ve zmrzlině nebudou tvořit ledové krystaly. Zde pak můžete do zmrzliny přidávat mnoho dalších příchutí.

Zleva: zmrzlinovač Domo 6989 Kč, zmrzlinovač Guzzanti 1490 Kč, zmrzlinovač Profi Cook 1299 Kč.

Všechny ingredience a přístroje samozřejmě seženete i u nás v OC Homepark Zličín. Tak se zastavte!