Jak na jarní úklid kuchyně

Tento článek jste si přečetli 172x.

Říká se, že kuchyně je srdcem domova. Sami popřemýšlejte, kde doma trávíte nejvíce času nebo kde se schází celá rodina. Pravděpodobně to bude právě kuchyň a jídelna. Zároveň je to také ale místo, kde se nachází obrovské množství věcí, které potřebujete k vaření a stolování. O to větší je potřeba správné organizace, aby se kolem vás nehromadily věci, které nepotřebujete, a usnadnilo vám to práci při vaření. Dnes vám tedy dáme pár tipů, jak na úklid a organizaci právě kuchyně. Aneb první díl z našeho miniseriálu o úklidu je tady.

1. Při plánování organizace vaší kuchyně myslete na snadný úklid

Jak říká sama Marie Kondo, která začala takovou malou revoluci v uklízení, je nemožné užít si vaření ve špinavé a neuklizené kuchyni. Při organizaci kuchyně tak především myslete na to, aby se vám pak snadno a rychle uklízela. Pracovní plochu tedy udržujte čistou a úplně nejlépe prázdnou, bez zbytečností. Všechny suroviny na vaření schovejte do spíže, drobné spotřebiče a praktické pomocníky (jako utěrky, hadry, houbičky apod.) do polic či skříňky. Po každém vaření linku umyjte vlhkým hadříkem, abyste odstranili veškeré skvrny od oleje či vody.

2. Inventura kuchyňských spotřebičů

S předcházejícím bodem se úzce pojí i jakási revize nebo inventura vašich kuchyňských spotřebičů. Máte ve skříni nefunkční toastovač? Odšťavňovač, který jste nikdy nepoužili, ale stále si říkáte, co kdyby? Rozbitý mixér, který už 2 roky opravujete? Zbavte se jich. Nechte si opravdu jen to, co často využíváte, zbytek vám zabírá zbytečně prostor. Spotřebiče, které používáte, ukliďte zpět do skříňky či police, tak, aby vám byly snadno dostupné. Nikdy je nenechávejte ležet na kuchyňské lince, kde vám budou překážet a znemožňují tak pak rychlý úklid.

Stejně postupujte i s kuchařskými knihami a časopisy. Zbavte se těch, podle kterých nevaříte a ty používané uložte pečlivě na jedno místo.

Marie Kondo rovněž přišla se skvělým způsobem, jak snadno skladovat nejen oblečení, ale třeba i utěrky. Neskládejte je klasicky na obdélník či čtverec, ale do ruličky. Když pak otevřete zásuvku nebo skříňku, budete mít mnohem lepší přehled a navíc se vám nestane, že z průvodních komínků pak budete mít hromady nepořádku.

Náš tip

Zleva: Utěrky Flekkmure, 50 x 70 cm, 3 ks, 45 Kč/balení, utěrky Myske, 50 x 70 cm, 3 ks, 150 Kč/balení, vše Jysk

3. Nádobí, které dělá radost

Podobně je to s nádobím. Nechejte si doma jen ten servis, talíře, hrnky, skleničky, které opravdu používáte. Že vám tři šuplíky zabírá starý servis po tetičce, který jste už 5 let nevytáhli? Darujte jej, určitě se najde někdo, komu ještě udělá radost, a vy ušetříte místo.

4. Čistá pracovní deska

Už jsme tu zmínili, že je dobré mít čistou pracovní desku v kuchyni. Obzvláště kolem dřezu a sporáku je vhodné zbavit se všech přebytečností. Houbičky a hadříky, které používáte, dejte na jedno místo (např. do šikovných držáčků). Budete se divit, jak dobře se vám pak v takové kuchyni bude vařit. Navíc bude kuchyň stále vypadat jako uklizená a čistá. Pokud se vám nedaří mít pracovní plochu zcela bez věcí, pak jejich množství alespoň výrazně omezte.

5. Organizace i v šuplíkách

Stane se, že uklidíte spotřebiče a nádobí do šuplíků, ve kterých ale časem přestane vládnout řád a vše se míchá dohromady v jeden velký chaos. Proto dbejte na pořádek i v šuplíkách. K tomu můžou pomoci různé organizéry, boxy apod. Stejně tak je dobré vyčlenit každý šuplík na něco a nemíchat to dohromady – šuplík na příbory, na hrnce, talíře a talířky, drobné spotřebiče, plastové boxy na svačiny apod.

Příbory je dobré mít v samostatných zásuvkách ve speciálních pořadačích nebo alespoň vertikálně založené v odkapávačích na příbory apod.

Stejně tak je dobré všechen drobný spotřební materiál jako jsou plastové sáčky, papírové sáčky, ubrousky apod., vyndat z jejich plastových obalů a krabiček a všechny uložit přehledně na jedno místo, ušetří se tím také tolik potřebný prostor.

6. Mýdlo a čistící prostředky

Mýdlo a přípravek na mytí nádobí přelijte do hezkých dóziček s dávkovačem, které vám budou dělat radost. Není moc estetické, když se vám na lince u dřezu válí xy plastových pestrobarevných nádob se saponáty, které opravdu kazí vizuální dojem.

Náš tip

Zleva: dávkovač mýdla LANE 150 Kč, šedý dávkovač mýdla MALA 85 Kč, růžový dávkovač mýdla s gumovým potahem TINGSRYD 120 Kč, vše JYSK

Tipy na důkladný úklid kuchyně

Pokud již máte kuchyň dobře zorganizovanou a uspořádanou, pak se můžete vrhnout na samotný jarní úklid. Vyndejte všechny věci ze skříněk ven. Vyčistěte skříňky speciálním saponátem na dřevo či laminát a vytřete do sucha. Pod talíře, hrnce apod. můžete dát do skříněk i speciální plastové folie, díky kterým se povrchy nepoškrábou a talíře nebudou v zásuvkách tzv. cestovat.

Otřete prach ze světla a na místech, kam se při běžném úklidu moc nedostanete.

Vyperte všechny textilie. Do pračky byste měli čas od času dát třeba všechny podsedáky ze židlí, záclony, pokud je máte, ubrusy a samozřejmě pravidelně i utěrky.

Kovovou rychlovarnou konvici snadno vyčistíte vodou s octem v poměru 100ml octa na litr vody. Tento roztok naijte do konvice a přiveďte k varu. Vodní mámen by se měl odloupnout od stěn a dna. Poté konvici pořádně vypláchněte a ideálně ještě nechte jednou projít varem, tentokrát jen s obyčejnou vodou. Plastovou varnou konvici vyčistíte s pomocí kyseliny citrónové v poměru 2 čajové lžičky na litr vody. Jinak je postup v obou případech stejný.

Připálené hrnce a pánve také dobře vyčistíte směsí octu a citronové šťávy.

Na příbory použijte sůl. Rozpusťte čajovou lžičku soli v litru vody a položte příbory do tohoto roztoku a povařte je asi 5 minut. Měly by krásně zářit čistotou. Propláchněte je a osušte.

Vyčistěte dřez a sporák speciálními přípravky. Stejně je nutné vyčistit prázdnou lednici.

Náš tip

Zleva: univerzální čistící prostředek do kuchyně Multi power Denk mit, 54,90 , hygienický čistič lednice Dr. Beckmann 79,90, čistič na kuchyně s přírodní sodou Frosch, 89,90, vše DM drogerie

Závěrem, nemějte pocit, že kuchyň musí být jen sterilní prostředí, kde nikde nic neleží. Je jasné, že např. díky dětem a dalším rodinným příslušníkům je v kuchyni neustále živo. Snažte se ale udržet alespoň určitou míru pořádku a čistoty, která z vaší kuchyně udělá oblíbenou místnost a z vaření radost.