Jak na zdravé stravování

Tento článek jste si přečetli 168x.

Zdroj: pinterest.com

Zdravá strava je sice zaměřena na regulaci váhy, ale jejím účelem není rychlé hubnutí. Smyslem zdravého stravování je udržování stabilní váhy nebo v případě potřeby pozvolné a trvalé hubnutí, ale zejména eliminování zdravotních rizik vyplývajících z nevhodné moderní stravy a špatných stravovacích návyků.

Jedná se o životní styl, jehož cílem je pevnější zdraví, vitalita a psychická vyrovnanost. Dnes tu tak pro vás máme pár tipů, jak na to!

 

Vykašlete se na diety

Není až tak těžké najet na nějakou extrémní dietu, ale mnohem horší je ji skutečně vydržet dlouhodobě. Proto spíše, než nějaké populární diety, doporučujeme přejít na komplexně zdravější stravování, které pro vás nebude tzv. za trest, ale stane se automatickou součástí vašeho života.

 

Správný poměr živin

Pro ty, kteří nemají zdravotní problémy, je doporučován poměr 55 – 60 % sacharidy; 25 – 30 % tuky; 10 – 15 % bílkoviny. Ze sacharidů volte raději celozrnné pečivo nebo luštěniny, omezte jednoduché cukry – těch by mělo být maximálně 7 až 10% z celkového podílu sacharidů a ideálně jen z ovoce. A pokud to nevydržíte, hledejte zdravější varianty svých oblíbených dezertů, místo mléčné čokolády použijte vysokoprocentní hořkou apod.

Z bílkovin je ideální libové drůbeží maso, ryby, vejce, netučné mléčné výrobky, sýry apod. Bílkoviny mají v hubnutí zásadní postavení, neboť mají nejvyšší sytivost a jsou nejvíce náročné na vstřebávání (spoustu kalorii v nich přijatých je spáleno během jejich trávení). Dále pak také chrání svalovou hmotu. Tuky nejsou zlo, ale volte ty kvalitní z rybího masa, ořechů nebo olejů lisovaných za studena.

Důležité je také rozdělení konzumace daných živin v průběhu dne. Ráno by mělo sestávat zejména ze sacharidů, a čím se více den blíží k večeru, tím více by měly sacharidy ustupovat a převažovat bílkoviny.

Zdroj: pinterest.com

Neupínejte se na kalorie

Mnoho lidí dělá chybu, že se zaměří se pouze na jeden faktor. Například sledují pouze glykemický index, obsah tuku, počítají pouze kalorie apod. Žádný z těchto činitelů ale nefunguje sám o sobě. Je důležité, abychom měli komplexní přehled o tom, co jíme.

 

Jezte pravidelně

Jedním ze základních pravidel zdravého stravování je pravidelnost. Jezte po menších dávkách, ale častěji, ideálně 5x denně. Rozestupy mezi jídly by měly být 2 – 4 hodiny. Pravidlo o tom, že jíst se má naposled v určitou konkrétní hodinu, je nesmysl. Doporučuje se však jíst naposled cca 3 hodiny před spaním. Pokud přece jen nemáte rádi pocit, že jdete spát s prázdným žaludkem, dejte si jen něco malého.

Zdroj: pinterest.com

Jezte více doma

A také více vařte, pokud jen trochu můžete a dělejte si svačiny s sebou. Umožňuje vám to mít svůj jídelníček a složení pokrmů zcela pod kontrolou. Jako bonus ušetříte a vaše strava bude mnohem pestřejší. Aby vám to lépe šlo, plánujte si vaření např. na týden dopředu, čemuž přizpůsobíte i nákupy. A zde platí jedno zásadní pravidlo – nikdy nenakupujte hladoví.

 

Dodržujte pitný režim

Náš organismus se z 60 % skládá z vody, umožňuje vstřebávání živin, podílí se také na chlazení těla, vylučování škodlivin a na dalších důležitých funkcích. Její nedostatek může vést ke zdravotním problémům mnohem palčivějším, než je jen únava nebo bolest hlavy. Denně bychom tak měli vypít alespoň dva litry čisté vody, v  teplých dnech nebo při sportovní aktivitě ještě více. Do vypitého objemu se nepočítá káva nebo alkohol, kvůli kterým náš organismus tekutiny spíše ztrácí. Pít byste měli v průběhu celého dne, nejvíc však ráno a dopoledne.

Ideální je pít čistou vodu. Vyhýbejte se sladkým limonádám, džusům z koncentrátu a ochucené kávě nejrůznějšími sirupy. To vše totiž obsahuje vysoké množství cukru, naprosto zbytečně.

 

Jídlo si vychutnejte

Nejezte ve stresu a za pochodu. Věříme, že je vždy možné najít si pár minut k tomu, abychom se posadili a jídlo si vychutnali. Jezte pomalu a každé sousto pořádně žvýkejte, je to opravdu důležité! Nejen, že zjistíte jak jídlo opravdu chutná, ale sliny vám (kromě dezinfekčního účinku) umožní pořádně rozmělnit potravu a zjednodušit tak práci žaludku – v puse totiž začíná celý proces trávení.

 

Zdroj: https://deliciouslyella.com/

Zdravé stravování není dieta, ale způsob života, životní styl. Ze začátku bude trvat, než si v něm najdete tu svoji cestu, ale slibujeme, že pak se budete cítit opravdu skvěle. A hlavně – uděláte to nejlepší pro své vlastní zdraví!