Jak využít velikonoční vajíčka

Tento článek jste si přečetli 174x.

Svátky jara pomalu končí a jak to tak bývá, zřejmě doma máte bohatou zásobu vajíček, která vám buď zbyla, nebo ji donesli vaši koledníci. A nastává otázka, co s takovým množstvím natvrdo uvařených vajíček dělat, abychom je využili? Připravili jsme si tak pro vás dnes 2 recepty na pomazánky s vajíčky, které jsou jednoduché a zároveň vám umožní tuto zásobu dobře a hlavně chutně zužitkovat.

Avokádový salát s vajíčkem

Tento salát je velmi dobrý jen tak nebo na opečeném toastu.

Ingredience:

  • 1 střední avokádo
  • 2-3 uvařená vejce
  • 2 lžíce řeckého jogurtu, kysané smetany nebo lehké majonézy
  • malá lžička citrónové šťávy
  • jarní cibulka nakrájená nadrobno (nebo pažitka)
  • sůl, pepř na dochucení

Rozkrojte avokádo, odstraňte pecku, lžící vydlabejte vnitřek do misky a poté vidličkou rozmačkejte. Přidejte 3 uvařená vejce nakrájená na kostičky, jogurt nebo smetanu, citrónovou šťávu, jarní cibulku a dochuťte solí a pepřem.

 

Vajíčková pomazánka s tuňákem

Výborná je na opečeném toastu z žitného chleba a představuje tak zároveň ideální svačinku nejen pro děti.

 

Ingredience:

  • 1 nízkotučný tvaroh (pokud nemáte rádi výraznou chuť tvarohu, můžete použít i Lučinu nebo Lučinu v kombinaci s taveným sýrem)
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 malá konzerva tuňáka, zbavená šťávy
  • 3-4 vejce
  • 2 sterilované okurky nakrájené nadrobno
  • 1 menší červená cibulka (nebo pro děti 1 jarní cibulka) nakrájená nadrobno
  • sůl a pepř na dochucení

Na kostičky nakrájená 4 vejce smíchejte se zbytkem surovin, dochuťte solí, pepřem a podávejte na opečeném toastu z chleba, bagetce nebo housce.

 

 

Kromě těchto výborných pomazánek můžete zkusit i další oblíbené recepty s vejci. Jako inspiraci uvádíme:

  • Plněná vejce – natvrdo uvařená vejce rozkrojte, vyjměte žloutky a ty smíchejte s trochou másla, lžičkou hořčice, sýrem a dochuťte mletou paprikou, pepřem a solí. Touto směsí pak naplňte bílky, ozdobte a máte výborný předkrm.
  • Saláty – uvařená vejce se výborně hodí např. do salátu s tuňákem. Zelené listy salátu smíchejte s nakrájenou okurkou, vejci, paprikou, konzervou tuňáka v olivovém oleji a posypte parmazánem. Dochuťte dle potřeby.
  • Maso – vejce se dá také přidat dovnitř šišek sekané. Po rozkrojení tak vznikne krásná mozaika. Můžete jimi také plnit i španělské ptáčky.
  • Příloha k hlavnímu chodu – např. ke koprové omáčce, špenátu, čočce apod.
  • Bramborový salát – vejce natvrdo řada lidí také přidává právě do bramborového salátu, který se podává např. k řízkům.

No a samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na tu nejjednodušší variantu – nakrájet vejce na čerstvý chléb s máslem nebo udělat klasickou vajíčkovou pomazánku (podobná verze jako ta naše tuňáková, jen nepřidávejte rybu).

Přejeme vám dobrou chuť!