Letní mandlový koláč s jahodami

Červen znamená nejen začátek léta, ale taky velmi oblíbenou sezónu jahod. Kdy jindy si vychutnat tohle červené, sladké ovoce z českých sadů a zahrádek? Dnes jsme si tak pro vás připravili jeden letní a osvěžující koláč. Je z mandlové mouky, takže bezlepkový, s minimem cukru a potěší nejen dospělé, ale i děti. Navíc pomerančová kůra mu dodává také úžasnou vůni a jeho příprava je skutečně rychlá. Tak jdeme na to!

Co budete potřebovat?

· 1 ¼ hrnku mandlové mouky

· ¼ hrnku třtinového cukru

· 4 vetší vejce – žloutky a bílky zvlášť

· 1 čajovou lžičku bezlepkového prášku do pečiva

· 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu (cca 20 kapek)

· špetku soli

· 2 hrnky nakrájených jahod

· kůru (a šťávu) z jednoho pomeranče

· moučkový cukr na posypání

· pečící papír nebo máslo a bezlepkovou mouku na vysypání formy

· šlehačku a mátu na dozdobení

Postup

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Formu na koláč nebo dort vymažte máslem a vysypte bezlepkovou moukou nebo vyložte pečícím papírem.

V míse smíchejte žloutky s půlkou třtinového cukru a vanilkovým extraktem a vyšlehejte do řídké pěny.

Náš tip! Při koupi vanilkového extraktu pozorně čtěte složení uvedené na lahvičce. Řada extraktů totiž obsahuje minimum vanilky, za to množství glukozového sirupu a invertního cukru. Ideální extrakt se skládá pouze z vanilky a lihu. Nejlepší je si ho vyrobit doma. Potřebovat k tomu budete 3-5 vanilkových lusků (nakrájených na 1cm dlouhé kousky) a cca 200 – 250 ml alkoholu (stačí 40%, vodka nebo bourbon). Lusky dejte do čisté láhve, zalijte alkoholem, uzavřete a nechte louhovat při pokojové teplotě minimálně měsíc, 1x za 2 dny láhev protřepejte.

V druhé míse si vyšlehejte bílky a postupně do nich během toho zapracujte zbytek cukru.

Smíchejte všechny suché suroviny – mandlovou mouku, prášek do pečiva a sůl. Do této směsi postupně přilijte žloutky a přisypte pomerančovou kůru.

Na závěr opatrně po částech zapracujte i vyšlehané bílky. Těsto vlijte do formy – čím větší průměr formy, tím tenčí koláč bude a naopak.

Vložte formu do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečte cca 20 – 30 minut.

Jakmile je koláč hotový, nechte ho vychladnout a poté vyklopte na talíř. Posypte moučkovým cukrem, dozdobte nakrájenými jahodami, mátou a šlehačkou.

Náš tip! Jahody můžete v průběhu pečení naložit do vymačkané pomerančové šťávy. Takto marinované jsou výborné a podtrhnou chuť koláče.

Mandlový koláč je perfektní na snídani, svačinu, ale i jako sladká tečka po obědě. Jahody můžete samozřejmě vyměnit např. za borůvky, maliny nebo udělat mix ze sezónního ovoce. Kromě šlehačky je moc dobrý také s kysanou smetanou.

Přejeme vám dobrou chuť!