Rychlý letní dezert do skleničky

Tento článek jste si přečetli 3215x.

Má vám za chvíli přijít návštěva a vy nevíte, čím je pohostit? Nebo zkrátka v tom horku potřebujete udělat dezert, který nezabere moc času na přípravu? Pak pro vás dnes máme řešení, a to rychlý letní dezert do skleničky. Chutná jako cheesecake, ale hotov bude bez pečení. Stačí ho jen chvíli vychladit, podávat ho můžete ovšem i hned.

Co budete potřebovat?

  • 200 g máslových sušenek nebo esíček (odpovídá asi 2 hrnkům)
  • 30 g másla
  • 1 vanička tvarohu
  • 1 balení mascarpone
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • ovoce na ozdobu – jahody, maliny, borůvky, ostružiny..
  • máta

Sušenky si rozmixujte nebo rozdrťte na sypkou směs. Máslo nechte rozpustit a nalijte do rozmixovaných sušenek. Vytvoříte tak těsto, které umístíte na dno skleniček.

Na krém vyšlehejte mascarpone, tvaroh, zakysanku, cukr, vanilkový extrakt, kůru a šťávu z citronu. Pokud potřebujete, více doslaďte, ale 2 vrchovaté lžíce cukru by měly stačit (i vhledem ke sladkosti sušenek).

Pak stačí jen navrstvit do skleniček. Na dno sušenkovou směs, kterou přimáčknete lžící nebo jinou, menší skleničkou. Dále tvarohová směs. V této fázi můžete nechat dezert vychladit v lednici a pak těsně před podáváním navrstvěte ovoce. Ovoce pustí trochu šťávy, proto je vhodné ho dávat až jako poslední před samotnou konzumací. Dozdobte lístky máty.

Další tipy a varianty:

  • do sušenkové směsi můžete přidat i namleté oříšky a pokud to chcete mít méně tučné, vynechejte máslo nebo místo mascarpone přidejte druhý tvaroh
  • aby byl krém tuhý, můžete přidat i želatinu
  • do skleničky také snadno připravíte tiramisu – zkuste třeba naše jahodové
  • vytvořit můžete i variaci na jablečný koláč – střídejte oříšky s datlemi nebo sušenkami s jablečným pyré a nahoře ozdobte šlehačkou
  • další možností je pavlova do skleničky – upečte pusinky z bílků a cukru, nalámejte do skleničky a přidejte šlehačku a ovoce
  • a nestárnoucí klasikou je také čokoládová pěna ozdobená ovocem, můžete udělat variantu s vejci, nebo teď v létě vyzkoušet i bez nich, stačit bude smetana a čokoláda, případně mascarpone nebo tvaroh

Všechny suroviny pro přípravu najdete jako vždy v našem obchodním centru Homepark Zličín v prodejně Tesco Extra. Těšíme se na vás!