Špaldový celozrnný koláč se švestkami

Tento článek jste si přečetli 2572x.

Začínající podzim přináší také sezónu našich oblíbených plodů, jako jsou jablka nebo švestky. A právě z těch druhých vám nyní přinášíme nový recept. Jedná se o zdravější variantu koláče z celozrnné mouky, s menším množstvím cukru, který je navíc dokonale voňavý a bude chutnat celé rodině.

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 1 1/2 hrnku špaldové celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku másla
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 hrnky vypeckovaných švestek
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky kardamomu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na drobenku:

  • 30 g másla
  • 60 g špaldové mouky
  • 50 g třtinového cukru (nebo méně dle chuti)

Jak na to?

Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Ve větší míse smíchejte sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva, skořici, kardamom, muškátový oříšek, sůl.

Ve vedlejší míse vyšlehejte máslo s cukrem, min 3 minuty. Pak přidejte vejce a vanilkový extrakt.

Do mokré směsi vmíchejte pomalu sypkou a postupně přidávejte mléko dle potřeby, dokud se nevytvoří hladká směs. Tu nalijte do připravené koláčové formy vyložené pečícím papírem. Na ni položte všechny švestky a posypte připravenou drobenkou.

Pečte v troubě cca 60 – 70 minut. Koláč je výborný se lžící jogurtu nebo tvarohu.

Přejeme vám dobrou chuť a nezapomeňte, že všechny suroviny na něj seženete u nás v OC Homepark Zličín v prodejnách Tesco a dm drogerie.