Tipy, jak využít a spotřebovat zbytky potravin

Tento článek jste si přečetli 1716x.

Nový rok s sebou často nese nová předsevzetí. Dnes to ale nebude o nesmyslných dietách či detoxech, ale více o udržitelnosti a využívání všech surovin v kuchyni. Podle výzkumů totiž průměrná domácnost vyhodí cca 37,4 kg jídla ročně. A to je dost nejen pro planetu, ale i pro vaši peněženku. Jak na lepší plánování a spotřebu jídla? Čtěte dále.

Plánujte

Týdenní přehled jídelníčku si dělá čím dál tím více lidí. Má to svůj důvod – přesně víte, co kdy vařit a dle toho taky nakupujete suroviny. Nestane se pak, že vám lednice přetéká jídlem, které nestíháte sníst. Ideální je naplánovat jeden velký týdenní nákup dle seznamu a pak jen dokupovat potraviny typu pečivo, které rychle podléhají zkáze a chcete je mít čerstvé.

Čtěte obaly

A teď nemyslíme jen výživové hodnoty, ale především data trvanlivosti. Zde je potřeba rozlišovat dva důležité termíny:

  • „Spotřebujte do“ se objevuje na potravinách, které velmi rychle podléhají zkáze (např. čerstvé maso, mléčné výrobky apod.), řiďte se pokyny pro skladování (jako uchovávejte v lednici, při teplotě od do) a potravinu spotřebujte do data uvedeného na obalu, kdy výrobce zajišťuje její bezpečnost a nezávadnost

 

  • „Minimální trvanlivost do“ označuje datum, do kterého si potravina uchovává svoji deklarovanou kvalitu, tyto potraviny lze bezpečně konzumovat i po tomto datu (přestože mohou např. změnit chuť nebo texturu), za podmínky, že je dodrženo správné skladování a není poškozen obal, toto označení je typické pro potraviny jako těstoviny, rýže, mražené a sušené výrobky, olej, čokoláda apod.

 

  • Existují potraviny, které nemusí být označeny ani jedním datem – jde o čerstvé ovoce a zeleninu, houby, nijak neupravené konzumní brambory, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje s obsahem alkoholu nejméně 10 %, víno, pekařské výrobky, které se spotřebují do 24 hodin po výrobě, jedlá sůl, cukr v pevné formě, žvýkačky, ocet apod.

Mějte na očích

Potraviny, které nejdříve procházejí, umisťujte na nejvíc viditelná místa v lednici tak, abyste měli neustále přehled. Pokud už se potravina zkazí, ihned ji zlikvidujte a místo umyjte, plíseň se může dostat i na další potraviny v okolí. S tím souvisí i správné skladování. Jak na to se můžete podívat v našem starším článku ZDE

Jídlo, které nestačíte zkonzumovat (např. po oslavách) vezměte do práce a rozdělte se s ostatními. Můžete se také podívat po nejbližších pobočkách Armády spásy, Charity ČR či azylových domů a zavolat jim, jestli by jídlo mohly přijmout.

Buďte kreativní a využijte vše

Máte v chlebníku kousky starší, tvrdé bagety? Po přípravě zeleniny vám zbyde hodně odřezků? Zůstane vám tvrdá kůrka sýru? Nevyhazujte je, vše se dá ještě efektivně využít. Přinášíme vám řadu tipů, jak na to.

Naučte se využít každou část potraviny. U většiny receptů je daná váha suroviny, ale co pak se zbytkem? Kombinujte, hledejte nové recepty a nebojte se, vždy se najde možnost, jak daný zbytek využít!

1. Udělejte si recy(klovaný) vývar

Vývar z odřezků zeleniny je skvělá možnost, jak jí dát ještě druhou šanci. Pokud jich nemáte dost hned, můžete je postupně zamrazit a jak jich nahromadíte více, vrhněte se na to.

My jsme využili:

  • odřezky brokolice, květáku (tvrdší stonky), pórku
  • slupky od kořenové zeleniny – mrkve, petržel, celer..

Zeleninu jsme zalili vodou, přidali koření – sůl, pepř, bobkový list a nové koření a vařili do změknutí zeleniny. Hotový vývar je skvělý jako základ do dalších polévek, omáček, rizot, k masu. Pokud si ho uděláte hodně, můžete ho zamrazit (např. do větších tvořítek na led) a pak postupně používat.

2. Z jedné suroviny více jídel

Typickým příkladem je celé kuře, ze kterého můžete vykouzlit až 4 různá jídla. Stehna se dají rozdělit na horní a spodní část a upéct. Kuřecí prsa lze využít jako minutkové maso nebo je osmažit v trojobalu. Zbylý skelet použijete na vývar. Obrané maso (pokud nezůstane v polévce) pak přijde např. do rizota, tortilly, do omáčky k těstovinám apod.

My jsme část menšího kuřete využili na pečení a kosti pak do polévky. Pečené kuře je také možností, jak upotřebit zbytky zeleniny z lednice. Do pekáčku jsme nakrájeli mrkev (přidat můžete i jinou kořenovou zeleninu), zbytek cukety z jiného receptu, cibuli, česnek, nakrájenou slaninu, brambory na plátky, přidali bylinky a kuře potřeli máslem se solí, kmínem a paprikou a dali péct do trouby na 180 stupňů cca hodinu.

3. Kombinujte podobné suroviny

Zbyl vám kousek brokolice, ze kterého už neuděláte polévku? Zkuste zkombinovat s jiným druhem zeleniny. Krémové polévky jsou skvělou možností, jak využít další zbytky zeleniny. My jsme připravili brokolicovošpenátovou polévku.

Potřebovat budete:

  • cca půl menší brokolice
  • 300 – 400g špenátu
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1l vývaru nebo vody
  • sůl, pepř
  • smetanu (dle chuti)
  • hrst strouhaného sýru typu parmazán

Na troše olivového oleje osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte zeleninu a krátce opečte. Přilijte vodu/vývar, přidejte koření – sůl, pepř a vařte do změknutí. Pak dochuťte česnekem, případně ještě solí, přisypte strouhaný sýr a polévku rozmixujte. Dle chuti můžete přidat i smetanu.

Do krémových polévek navíc skvěle upotřebíte i starší pečivo. Buď ve formě zahuštění samotné polévky (např. rajčatové) nebo opražených kousků, které podáváme s polévkou.

Další recept na zimní polévku z pečené zeleniny najdete ZDE.

Zeleninu ale nemusíte využít jen k masu nebo do polévky, lze ji kombinovat i s ovocem. Smoothies jsou skvělou variantou, jak rychle využít právě zbytky ovoce a zeleniny.

Připravili jsme špenátové smoothie s banánem a mangem. Je přirozeně sladké, takže už nemusíte doslazovat. Potřebovat budete hrst špenátových listů, půl manga, zralý banán a mléko (kravské nebo ovesné, kokosové, přidat můžete i jogurtové). Vše dobře rozmixujte a máte hned prima svačinu.

Zralé ovoce v posledním tažením je také skvělé na přípravu nejrůznějších koláčů a buchet. V sezóně je to jednoduché, v zimě máme možnost využít spíše základní druhy jako jablka nebo banány. A právě z nich si toho vykouzlíte opravdu hodně. Kromě zmiňovaných smoothies můžete zralé oloupané banány zamrazit a využít pak i na smoothie bowls, ke snídani jsou skvělé banánové lívance (recept ZDE) nebo banánový chlebíček, jehož recept přinášíme níže.

Co budete potřebovat:

  • 2-3 zralé rozmačkané banány
  • 1/3 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 a ½ hrnku hladké mouky (může být i špaldová)
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • hrst nasekaných oříšků
  • hrst strouhané čokolády

Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte po částech máslo, vanilku, rozmačkané nebo rozmixované banány, mouku se sodou, solí a práškem do pečiva, nakonec čokoládu a ořechy. Promíchejte a nalijte do formy vyložené pečícím papírem a dejte do trouby na 180 stupňů na cca 40-45 minut.

4. Dejte šanci pomazánkám

Skvělá možnost, jak upotřebit zbytky mléčných výrobků (sýry, kysaná smetana, jogurt apod.) jsou pomazánky. V základu stačí např. 2 kostky Lučiny, trochu zakysanky, případně kostka taveného sýru. Dle chuti pak můžete přidat vejce, tuňáka, ředkvičky, šunku, strouhaný sýr a vykouzlit celou řadu různých druhů pomazánek.

My milujeme vajíčkovou. Potřebovat budete:

  • 2 kostky většího balení Lučiny (nebo jiného tvarohového sýru),
  • 1 kostku taveného sýru (lze vynechat)
  • 1-2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce hořčice
  • hrst nasekané jarní cibulky
  • cca 4 uvařená vejce nakrájená na kostičky

Vše smíchejte dohromady a dle potřeby osolte, opepřete.

5. Upečte si zbytkový koláč

Zkombinovat v něm totiž můžete vše výše uvedené – zbytky mléčných výrobků, zeleniny a případně i masa.

Na zbytkový koláč s brokolicí budete potřebovat:

  • 150g hladké mouky
  • 120g másla
  • cca 4 lžíce vody
  • sůl
  • ½ až ¾ kelímku smetany
  • hrst předvařené zeleniny – my jsme využili spařenou brokolici
  • hrst nakrájené jarní cibulky
  • 1 Lučinu (nebo kousek jiného měkkého sýru)
  • hrst strouhaného sýru
  • 2 vejce
  • nakrájené plátky šunky, slaniny, vařeného masa (nemusí být)

Z mouky, másla, vody a soli vypracujte těsto a nechte chvíli odpočinout v lednici. Pak vyválejte tenčí placku a přeneste do koláčové formy vyložené pečícím papírem. Na to položte druhý kousek pečícího papíru a zasypejte tvrdými luštěninami (fazole, cizrna), těsto pak nevyskočí. Pečte v troubě na 190 stupňů cca 10 minut. Mezitím si smíchejte vše ostatní na náplň – smetanu, vejce, sýry, zeleninu a uzeninu (můžete různě kombinovat, co máte zrovna doma a musíte spotřebovat) a dochuťte. Směs vylijte na předpečené těsto a dejte zpět do trouby na cca 30 minut, dokud nezačne koláč na povrchu zlátnout.

Další tipy na zpracování surovin

  • Kůru z citrusů lze nastrouhat a usušit a následně používat do dezertů.
  • Zbytky z vanilkového lusku naložte do alkoholu nebo krupicového cukru a připravíte si domácí vanilkový extrakt nebo cukr.
  • Zeleninovou drť z odšťavňovače přidejte do pomazánek. Stačí smíchat se zakysanou smetanou, nasekanou cibulkou a okořenit, drť z ovoce nebo mrkve se hodí do základu litého těsta buchet nebo perníku.
  • Zbytky zeleniny jsou také skvělé na nejrůznější placky a karbanátky.
  • Slupky, odřezky i zbytky jablka z odšťavňovače jednoduše zfermentujete na ocet. Jablka dejte do láhve a přelijte vychladlou převařenou vodou. Zakryjte láhev hadříkem, který upevníte gumičkou a nechte kvasit 10 dní na tmavém místě. Pak vzniklý ocet přefiltrujte přes plátno a nalijte do čisté lahve.
  • Natě z mrkve, petržele, celeru se skvěle hodí i na přípravu pesta. Přidejte česnek, sůl, oříšky, olivový olej a rozmixujte.
  • Zbytek kůrky sýru nechte povařit v polévce nebo omáčkách, dodá jim skvělou chuť.

Přejeme vám dobrou chuť a krásný nový rok!