Tipy na jednoduchá a rychlá jídla na cestách

Tento článek jste si přečetli 996x.

Léto je mimo jiné ve znamení dovolených a cestování. Ne vždy nabízí ubytování i možnost stravování a řada z nás si na dovolené vaří sama. Proto jsme pro vás dnes připravili několik tipů na jednoduchá jídla, která přijdou vhod nejen na cestách, ale i doma když spěcháte.

1. Zkuste zavařovat

Zavařit maso zní složitěji, než jaká je skutečnost. A na dovolené vám přijde více než vhod! Hotové maso stačí jen ohřát a přidat přílohu – brambory, rýži, těstoviny, zeleninu, okořenit dle chuti a domácí jídlo je na stole.

Jak na to?

  1. Vyvařte umyté zavařovací sklenice a víčka (stačí prolít vařící vodou). Vysušte čistou (papírovou) utěrkou. Do sklenic vložte nakrájené maso, utřete okraje sklenice, aby byly 100% čisté a pořádně uzavřete víčkem.

2. Sklenice ponořte do hrnce s vodou až po okraj a přiveďte k varu. Vařte 2 hodiny. Poté sklenice vytáhněte z horké vody a nechte zchladnout (během toho by se mělo víčko pořádně zatáhnout, pokud máte víčka s indikátorem uprostřed, tak tzv. „lupnou“ a střed víčka se prohne směrem dovnitř do sklenice).

3. Druhý den proces zopakujte – vložte sklenice s masem opět po okraj do vody a vařte 1 hodinu. A je hotovo! Maso je uvařené a navíc pustí i hodně šťávy.

Co s hotovým masem?

  • Na oleji osmahněte cibulku, přidejte zavařené kuřecí maso, zaprašte mletou paprikou, osolte, podlijte šťávou z masa a nakonec přidejte smetanu (s moukou či bez) a máte rychlé kuře na paprice.
  • Na oleji osmahněte cibulku, přidejte zavařené hovězí maso, nakrájené sterilované okurky, šťávu, případně mouku a máte hovězí po znojemsku.
  • Měkké maso můžete také přidávat do hotových omáček, dušené zeleniny, zabalit se zeleninou do tortilly nebo si dát jen tak na chleba apod. Možností je opravdu hodně.

2. Pesto jako rychlá záchrana

Dalším pomocníkem, kterého si můžete jednoduše připravit už doma, je pesto. My jsme vybrali bazalkové, které se hodí k těstovinám, do rizota, jako příloha k masu, do pomazánky, salátu. Využijete ho opravdu hodně a příprava jídla zabere doslova pár minut.

 

Co budete potřebovat:

  • 2 svazky bazalkových lístků
  • ¼ – 1/3 hrnku olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • hrst strouhaného parmazánu
  • hrst piniových oříšků
  • sůl

Vše mixujte dohromady ručním mixérem a v případě potřeby ještě dochuťte. Takto hotové pesto vydrží v lednici i několik týdnů. Mělo by mít ale co nejvíce omezený přístup ke vzduchu – ten totiž bude způsobovat, že bazalka ztmavne a po čase se může zkazit. Proto dejte pesto do uzavíratelné skleničky a zakápněte olivovým olejem, který pesto zakonzervuje. Pesto je připravené a můžete ho vzít na cesty. Nejvíce vděčné je v kombinaci s uvařenými těstovinami a sýrem.

3. Snídaňová kaše za 3 minuty

Jak rychle vykouzlit výživnou a vydatnou snídani? Spolehněte se na instantní kaši. Jednoduše ji připravíte během jakékoliv dovolené – stačí jen zalít horkou vodou a počkat cca 3 minuty. Instantních kaší jsou na trhu desítky, většina z nich je ale hodně doslazovaná. My vám ukážeme rychlou a kvalitní variantu, kterou si za pár minut nachystáte doma a můžete pak vzít na cesty. A navíc dost možná i ušetříte a uděláte si ji přesně dle vaší chuti.

Co budete potřebovat (na 4 porce):

  • cca 240g ovesných vloček
  • 50g sušeného mléka
  • 40g oříšků
  • 30g mrazem sušeného ovoce (my jsme použili maliny a mango)
  • dle chuti dále např. křížaly, rozinky, lněné semínko, skořici, kakao, protein a další

 

Jak na to?

Ovesné vločky rozmixujte najemno, přidejte sušené mléko, ovoce a oříšky, případně dochuťte. Takto připravenou kaši nasypte do uzavíratelné nádoby a je hotovo!

Aby byla snídaně nutričně vyvážená, přidejte si ráno ke kaši i bílý jogurt bohatý na bílkoviny.

 

4. Špagety z jednoho hrnce

Špagety jsou více než oblíbené jídlo na cestách a určitě vás napadne jako první. Víte ale, že se dají připravit expres v jednom hrnci? Nabízíme ten nejjednodušší recept.

Jak na to?

Na olivovém oleji si osmahněte česnek (případně i cibulku), přidejte cherry rajčátka a nechte chvíli opékat. Pak podlijte rajčatovým protlakem či krájenými rajčaty v plechovce, zamíchejte, přidejte bazalku, osolte, opepřete a vložte do omáčky syrové těstoviny. Vařte dle návodu na obalu těstovin. Za pár minut je hotovo! Nakonec posypte sýrem.

Stejně tak můžete těstoviny vařit i v jiné, vámi oblíbené, omáčce. V případě potřeby lze ještě trochu podlít vodou, pokud by byla omáčka moc hustá.

5. Využijte zbytky pečiva na francouzský toast

Koupené pečivo jako chleba, bagety, croissanty nebo vánočka nevydrží moc dlouho čerstvé. I se suchým pečivem jde ale dělat zázraky, a to doslova za pár minut. Francouzský toast je vděčný a především moc dobrý!

Co budete potřebovat (na dvě porce):

  • vánočka, croissant, bageta, toastový či celozrnný chleba
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička medu / čekankového sirupu / cukru
  • ovoce a tvaroh či jogurt na dozdobení
  • olivový olej nebo máslo

Jak na to?

Vejce rozšlehejte a smíchejte s mlékem, medem a skořicí. Do této směsi namočte pečivo z obou stran, aby hezky nasáklo. Opečte na pánvi na trošce oleje či másla, na nepřilnavé pánvi můžete nasucho. Přidejte tvaroh/jogurt, ovoce a snídaně je hotová!

 

6. Rýžové nudle se zeleninou

Příjemnou změnou oproti nejpoužívanějším těstovinám mohou být i rýžové nudle. Připravte si je jednoduše na asijský způsob „Pad Thai“, s arašídovou omáčkou.

 

Co budete potřebovat?

  • 1 balení rýžových nudlí
  • ¼ hrnku arašídového másla
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • paprika
  • 1 malá cuketa
  • růžičky brokolice
  • koriandr, arašídy
  • sůl, pepř

Jak na to?

V jednom hrnci uvařte dle návodu rýžové nudle. V pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte na něm cibuli a česnek. Poté přidejte papriku, cuketu, brokolici a opékejte do změknutí. Mezitím si v misce smíchejte ingredience na omáčku – arašídové máslo, sójovku, cukr a citron. Přidejte pár lžic vody z nudlí, aby byla omáčka více tekutá. Poté ji vlijte do zeleniny, přidejte uvařené nudle a promíchejte, dochuťte. Na závěr posypte koriandrem a arašídy.

Tip: přidat můžete do zeleninové směsi i maso, tofu nebo jiné náhražky masa. My jsme použili bio Jackfruit z dm drogerie.

7. Vsaďte na luštěniny

Na cestování se hodí zejména červená čočka, cizrna či fazole v konzervě. Recept na červenou čočku najdete např. v našem článku ZDE (odkaz https://blog.homeparkzlicin.cz/v-hlavni-roli-cervena-cocka/) . Koření je možné namíchat si již doma, ať to máte jednodušší.

Z fazolí můžete udělat jednoduchou polévku, která skvěle zasytí.

 

Co budete potřebovat:

  • 2 konzervy bílých fazolí
  • 1 cibuli
  • 1 větší bramboru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l vývaru (lze přidat až při vaření)
  • 1 dl bílého vína
  • sůl, pepř
  • rozmarýn

Jak na to?

Na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibulku, přidejte česnek na plátky a nakonec kostičky z brambory. Krátce vše opečte a podlijte vínem, nechte část odpařit. Přisypte fazole z konzervy (nálev předtím slijte). Pak přilijte zeleninový vývar (nebo vodu a pak do polévky přisypte vývar v prášku dm bio a nechte povařit), rozmarýn, osolte a opepřete. Vařte cca 15min do změknutí brambor. Nakonec rozmixujte (nemusí být), dochuťte dle potřeby a přidat můžete i strouhaný parmazán, zakysanku či chlebové krutonky.

Tip: Dalším vděčným a rychlým receptem je cizrna na paprice. Na oleji orestujte na kostičky cibuli, zaprašte mletou paprikou, trochou majoránky, osolte a ještě lehce orestujte. Poté přilijte plechovku cizrny včetně nálevu, půl kelímku smetany a pár minut společně povařte. Podávejte s chlebem.

Zanevřít v tomto případě ale nemusíte ani na předpřipravené jídlo. V dm drogerii můžete vybírat z jejich řady dm bio. Náš výběr najdete níže.