V hlavní roli červená čočka

Tento článek jste si přečetli 3813x.

Čočka je skvělá a zdravá potravina, která by neměla pravidelně chybět ve vašem jídelníčku. Obsahuje řadu vitamínů, minerálů, ale také bílkovin. Můžete jí tak nahradit maso a přitom bude váš jídelníček stále vyvážený. Má ale i další výhody – rychlost přípravy do 20 minut (bez namáčení), nenadýmá, má nízký glykemický index (tedy vás na dlouhou dobu zasytí), je lehce stravitelná a vhodná i pro malé děti.

My jsme si tak pro vás dnes připravili 2 velmi jednoduché recepty z červené čočky pro celou rodinu. Oceníte velmi rychlou přípravu a teď v zimě také hezky zahřejí po pobytu venku.

Čočkový krém s batátem

Co budete potřebovat:

  • 1 středně velkou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce rajčatové pasty
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 větší batát
  • 6 hrnků zeleninového vývaru
  • 1 lžíci římského kmínu
  • 1 čajovou lžičku uzené papriky
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup přípravy

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Osmahněte cibuli a později i česnek na olivovém oleji. Poté přidejte rajčatovou pastu a nechte jemně zkaramelizovat. Dále do této směsi vhoďte na kostičky nakrájený batát a hrnek červené čočky. Krátce orestujte, přilijte zeleninový vývar (my jsme použili instantní z dm BIO řady), dále římský kmín, papriku, sůl a pepř. Přiveďte k varu a vařte cca 25 minut, dokud nejsou batát a čočka uvařené. Nakonec dochuťte citrónovou šťávou dle potřeby a rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém.

Podávat můžete se lžící kysané smetany.

Čočkový dhál

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 plechovku krájených rajčat
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • 1,5 hrnku zeleninového vývaru
  • 2 cibule (nakrájené najemno)
  • 3 stroužky česneku (nakrájené najemno)
  • 1 polévkovou lžíci čerstvého (nastrouhaného) zázvoru
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky koriandru
  • ½ lžičky hořčičného semínka
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžičku koření garam masala
  • šťávu z půlky citrónu
  • 2 hrsti špenátu
  • sůl, pepř, případně chilli (lze vynechat)
  • olivový olej

K podávání – chleba (ideálně naan) nebo rýže.

Postup přípravy

V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej, vložte nakrájenou cibuli a nechte zpěnit. Poté přidejte česnek, zázvor (a případně chilli- nemusí být) a 1-2 minuty orestujte. Dále přisypte koření – kmín, koriandr, hořčičné semínko, kurkumu a garam masala a minutu míchejte a nechte rozvonět.

Do takto připravené směsi cibule, česneku a koření přidejte červenou čočku, rajčata, kokosové mléko a zeleninový vývar. Promíchejte, osolte, opepřete dle potřeby, přikryjte pokličkou a nechte na mírném plameni vařit cca 15-20 minut, do změknutí čočky. Ke konci vaření přidejte citrónovou šťávu a čerstvý špenát, který nechte krátce zvadnout. Dle potřeby případně ještě dochuťte.

Podávejte s rýží nebo chlebem naan.

Doporučujeme

Kvalitní suroviny v bio kvalitě najdete i v prodejně dm drogerie u nás v OC Homepark Zličín

Zleva: červená čočka 59,90 Kč, kokosové mléko 59,90 Kč, olivový olej 169 Kč, zeleninový vývar 89,90 Kč, krájená rajčata 19,90 Kč, vše dm drogerie.

 

Přejeme vám dobrou chuť!