Vánoční cukroví z celého světa

Tento článek jste si přečetli 2203x.

Vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky. Tradiční české vánoční cukroví, na které má doma každý ten svůj, osvědčený recept. Co ale letos zkusit něco nového? I jinde po světě nechybí na vánočním stole malé sladké koláčky, sušenky či dortíky. Pojďte si s námi dnes udělat třeba tradiční skotský shortbread, německé zimtsterne nebo americké crincles.

Skotský shortbread s pomerančem a čokoládou

Tyto máslové sušenky mají svůj původ ve Skotsku již někdy kolem 12. století, ale nejvíce je proslavila královna Mary v 16. století a podávaly se při zvláštních příležitostech, jako jsou i Vánoce.

Co budete potřebovat:

  • 170 g másla pokojové teploty
  • 130 g cukru krupice
  • 1 velké vejce (pokojové teploty)
  • 260 g hladké mouky (+ na vyválení)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky soli
  • kůru z jednoho pomeranče
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • tabulku 60% čokolády a trochu másla na rozpuštění

Jak na to?

Máslo šlehejte asi minutu ručním mixérem. Přidejte cukr a mixujte dále do krémové konzistence. Poté vmixujte jedno vejce a vanilku.

V druhé míse smíchejte mouku, skořici a sůl. Tu směs pak pomalu přisypávejte do másla s cukrem a mixujte, dokud se vše nespojí v těsto. Nakonec přijdete pomerančovou kůru a šťávu.

Těsto zpracujte na pomoučněném válu do menších válců, které pak budete krájet. Nejdříve ale nechte těsto odpočinout v lednici alespoň 4 hodiny nebo přes noc.

Troubu rozpalte na 175 stupňů, těsto ve tvaru válců nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 5-6 mm. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte cca 12–14 minut, dokud nezačnou okraje zlátnout. Po zchladnutí namáčejte půlky sušenek v rozpuštěné čokoládě s trochou másla (pokud bude potřeba) a nechte vychladit v lednici.

Německé Zimtsterne

Skořicové hvězdy původem z německého Švábska jsou vyrobené z našlehaných bílků, cukru, mandlí a skořice. Konzistencí trochu připomínají oblíbené pařížské rohlíčky. Dnes je toto cukroví nejoblíbenější v Německu a Švýcarsku.

Co budete potřebovat?

  • 280 g cukru moučku – rozdělte na poloviny
  • 120 g mandlové mouky nebo namletých mandlí
  • 1 lžička skořice
  • 4 bílky
  • lžička citronové šťávy

Jak na to?

Ve velké míse smíchejte mandlovou mouku, 140 g cukru a skořici.

V druhé míse vyšlehejte bílky do tuhé pěny, pak postupně přidejte druhou polovinu cukru a šlehejte další 2–3 minuty, dokud nevznikne hladký krém.

Z tohoto krému si 1 a ¼ hrnku (cca 120 ml) dejte stranou, budete jej potřebovat na polevu.  Do zbytku bílků opatrně zašlehejte mandle a cukr, dokud nevznikne těsto. Je trochu lepivější, zabalte jej do potravinářské folie a nechte cca 20 minut odpočívat v lednici.

Rozpalte troubu na 120 stupňů. Vál poprašte moučkovým cukrem a dejte na něj těsto. Vyválejte ho na tenčí placku (ideálně přes potravinářskou folii, jinak se lepí). Vykrajujte hvězdy a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Navrch ozdobte bílkovou polevou (dobře to jde dávkovačem na omáčky, příp. nožem). Pečte v troubě cca 30 minut. Po dopečení troubu vypněte, otevřete dvířka a nechte ještě 10 minut hvězdy odpočívat.

Americké crincles

Čokoládové sušenky, jejichž recept hodně připomíná brownies jsou uvnitř vláčné a plné čokolády. Jejich původ je pravděpodobně ve Spojených státech amerických v první polovině 20. století. Oblíbené jsou ale po celém světě.

Co budete potřebovat?

  • 60 g kakaa
  • 200 g cukru krupice
  • 60 ml oleje
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • moučkový cukr na poprášení nebo obalení

 

Jak na to?

V míse smíchejte kakao, cukr a olej. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a míchejte, dokud se suroviny krásně nespojí.

Do druhé mísy nasypte mouku, prášek do pečiva a sůl, promíchejte.

Přidejte sypké suroviny do mokrých a míchejte, dokud vám nevznikne kompaktní těsto. Zabalte ho do folie a nechte v lednici odpočívat alespoň 4 hodiny nebo přes noc.

Troubu rozpalte na 175 stupňů. Z těsta tvarujte malé kuličky (pečením se z nich stanou sušenky). Dejte na plech vyložený pečícím papírem (v dostatečných rozestupech) a poprašte moučkovým cukrem. Koule můžete také v moučkovém cukru celé obalit, nezapomeňte ale na to, že i tak jsou samy o sobě dost sladké.

Pečte 10–12 minut, dokud z kuliček nebudou vyšší sušenky a nepopraskají na povrchu. Nechte pořádně vychladnout.

Tipy z Homeparku

Do dm drogerie se mrkněte na přísady na pečení – mají opravdu kvalitní prášek do pečiva, mandlovou mouku či skořici, vše v bio kvalitě.

Zleva: prášek do pečiva 24,90 Kč, mandlová mouka 239 Kč, skořice mletá 49,90 Kč, vše dm bio, pomeranče Yuta Tesco 54,90 Kč.

Přejeme vám dobrou chuť a krásný advent!