Vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky. Tradiční české vánoční cukroví, na které má doma každý ten svůj, osvědčený recept. Co ale letos zkusit něco nového? I jinde po světě nechybí na vánočním stole malé sladké koláčky, sušenky či dortíky. Pojďte si s námi dnes udělat třeba tradiční skotský shortbread, německé zimtsterne nebo americké crincles.
Skotský shortbread s pomerančem a čokoládou
Tyto máslové sušenky mají svůj původ ve Skotsku již někdy kolem 12. století, ale nejvíce je proslavila královna Mary v 16. století a podávaly se při zvláštních příležitostech, jako jsou i Vánoce.
Co budete potřebovat:
- 170 g másla pokojové teploty
- 130 g cukru krupice
- 1 velké vejce (pokojové teploty)
- 260 g hladké mouky (+ na vyválení)
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky soli
- kůru z jednoho pomeranče
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- tabulku 60% čokolády a trochu másla na rozpuštění
Jak na to?
Máslo šlehejte asi minutu ručním mixérem. Přidejte cukr a mixujte dále do krémové konzistence. Poté vmixujte jedno vejce a vanilku.
V druhé míse smíchejte mouku, skořici a sůl. Tu směs pak pomalu přisypávejte do másla s cukrem a mixujte, dokud se vše nespojí v těsto. Nakonec přijdete pomerančovou kůru a šťávu.
Těsto zpracujte na pomoučněném válu do menších válců, které pak budete krájet. Nejdříve ale nechte těsto odpočinout v lednici alespoň 4 hodiny nebo přes noc.
Troubu rozpalte na 175 stupňů, těsto ve tvaru válců nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 5-6 mm. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte cca 12–14 minut, dokud nezačnou okraje zlátnout. Po zchladnutí namáčejte půlky sušenek v rozpuštěné čokoládě s trochou másla (pokud bude potřeba) a nechte vychladit v lednici.
Německé Zimtsterne
Skořicové hvězdy původem z německého Švábska jsou vyrobené z našlehaných bílků, cukru, mandlí a skořice. Konzistencí trochu připomínají oblíbené pařížské rohlíčky. Dnes je toto cukroví nejoblíbenější v Německu a Švýcarsku.
Co budete potřebovat?
- 280 g cukru moučku – rozdělte na poloviny
- 120 g mandlové mouky nebo namletých mandlí
- 1 lžička skořice
- 4 bílky
- lžička citronové šťávy
Jak na to?
Ve velké míse smíchejte mandlovou mouku, 140 g cukru a skořici.
V druhé míse vyšlehejte bílky do tuhé pěny, pak postupně přidejte druhou polovinu cukru a šlehejte další 2–3 minuty, dokud nevznikne hladký krém.
Z tohoto krému si 1 a ¼ hrnku (cca 120 ml) dejte stranou, budete jej potřebovat na polevu. Do zbytku bílků opatrně zašlehejte mandle a cukr, dokud nevznikne těsto. Je trochu lepivější, zabalte jej do potravinářské folie a nechte cca 20 minut odpočívat v lednici.
Rozpalte troubu na 120 stupňů. Vál poprašte moučkovým cukrem a dejte na něj těsto. Vyválejte ho na tenčí placku (ideálně přes potravinářskou folii, jinak se lepí). Vykrajujte hvězdy a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Navrch ozdobte bílkovou polevou (dobře to jde dávkovačem na omáčky, příp. nožem). Pečte v troubě cca 30 minut. Po dopečení troubu vypněte, otevřete dvířka a nechte ještě 10 minut hvězdy odpočívat.
Americké crincles
Čokoládové sušenky, jejichž recept hodně připomíná brownies jsou uvnitř vláčné a plné čokolády. Jejich původ je pravděpodobně ve Spojených státech amerických v první polovině 20. století. Oblíbené jsou ale po celém světě.
Co budete potřebovat?
- 60 g kakaa
- 200 g cukru krupice
- 60 ml oleje
- 2 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 130 g hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- moučkový cukr na poprášení nebo obalení
Jak na to?
V míse smíchejte kakao, cukr a olej. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a míchejte, dokud se suroviny krásně nespojí.
Do druhé mísy nasypte mouku, prášek do pečiva a sůl, promíchejte.
Přidejte sypké suroviny do mokrých a míchejte, dokud vám nevznikne kompaktní těsto. Zabalte ho do folie a nechte v lednici odpočívat alespoň 4 hodiny nebo přes noc.
Troubu rozpalte na 175 stupňů. Z těsta tvarujte malé kuličky (pečením se z nich stanou sušenky). Dejte na plech vyložený pečícím papírem (v dostatečných rozestupech) a poprašte moučkovým cukrem. Koule můžete také v moučkovém cukru celé obalit, nezapomeňte ale na to, že i tak jsou samy o sobě dost sladké.
Pečte 10–12 minut, dokud z kuliček nebudou vyšší sušenky a nepopraskají na povrchu. Nechte pořádně vychladnout.
Tipy z Homeparku
Do dm drogerie se mrkněte na přísady na pečení – mají opravdu kvalitní prášek do pečiva, mandlovou mouku či skořici, vše v bio kvalitě.
Zleva: prášek do pečiva 24,90 Kč, mandlová mouka 239 Kč, skořice mletá 49,90 Kč, vše dm bio, pomeranče Yuta Tesco 54,90 Kč.
Přejeme vám dobrou chuť a krásný advent!