Polenta v kuchyni 3x jinak

Tento článek jste si přečetli 1768x.

Polenta je kaše z kukuřičné krupice, která je velmi oblíbená v italské kuchyni. Podává se buď samostatně, nejčastěji s pikantním sýrem nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině. Její příprava je velmi jednoduchá a oceníte ji např. při vaření rychlé večeře. My jsme pro vás připravili tři různé recepty a využití polenty v kuchyni – jako hlavní chod, dezert nebo třeba večeři či svačinu.

Parmazánová polenta s vepřovou panenkou

Oběd či večere hotová doslova za pár minut – to je kukuřičná polenta. Verze s vepřovou je navíc moc chutná. Rajčátka můžete případně vyměnit i za jiný druh oblíbené zeleniny.

 

Co budete potřebovat?

Na polentu:

  • 2 hrnky vody
  • 2 – 3 hrnky mléka
  • 1 hrnek polenty
  • 1 hrnek strouhaného sýru typu parmazán
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce másla

Na vepřovou panenku:

  • 600-700g vepřové panenky
  • 2 snítky rozmarýnu a tymiánu
  • 400g cherry rajčátek
  • 4-5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce balzamikového octa

Jak na to?

 Předehřejte troubu na 200 stupňů.

Vepřovou panenku potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte bylinky – nakrájený rozmarýn a tymián.

Rozpalte pánev (určenou i pro použití v troubě) a vepřovou panenku zprudka opečte z každé strany (cca 4-5 minut). Vedle masa dejte v průběhu péct česnek a na něj pak cherry rajčátka. Nakonec přidejte máslo, balzamikový ocet a dejte celou pánev na cca 15 min dopéct do trouby. Pokud máte teploměr, hlídejte teplotu masa, dokud nedosáhne 65 stupňů. Pak vyndejte z trouby a nechte maso krátce odpočinout, než ho začnete krájet.

Mezitím si připravte polentu. Dejte opatrně vařit vodu s mlékem a pak přisypte polentu. Následně vařte a míchejte cca 5 minut (nebo dle návodu na obalu). Nakonec přidejte máslo, sůl, pepř a vmíchejte strouhaný sýr. Pokud by byla polenta příliš hustá, přidejte ještě trochu mléka.

Na talíř rozprostřete polentovou kaši a na ní maso, rajčata a omáčku. Můžete ještě ozdobit.

Polentový koláč

Koláč provoněný citrónem přijde vhod nejen jako dezert, ale i jako snídaně. Můžete použít buď klasickou polentu (pak počítejte s tím, že zrnka polenty můžou po upečení trochu křupat) nebo polentu instantní, která je jemnější, ale koláč pak bude křehčí.

Co budete potřebovat:

  • 160 g polenty (cca 1 hrnek)
  • 100 g hladké mouky
  • 2 velká vejce
  • 2 bílky
  • 220 g cukru krupice
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 lžíce másla pokojové teploty
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ hrnku jogurtu
  • špetku soli
  • kůru z jednoho citrónu
  • 2 lžíce citrónové šťávy

Jak na to?

Troubu si rozehřejte na 170 stupňů. Formu na dort vyložte pečícím papírem.

V míse smíchejte polentu, mouku, prášek do pečiva a sůl.

V druhé míse vyšlehejte vejce a bílky s cukrem do nadýchanější pěny (alespoň 5 minut). Potom postupně zašlehávejte olej, máslo, jogurt, citrónovou šťávu a kůru.

Do této mokré směsi zapracujte suché suroviny (mouku s práškem do pečiva) a vytvořte tekuté těsto. To nalijte do připravené formy a dejte péct na cca 40 minut do vyhřáté trouby. Koláč bude hotový, až začne na povrchu zlátnout nebo můžete zkontrolovat špejlí.

Nechte vychladnout, nakrájejte a nazdobte ovocem a šlehačkou.

Polentové mini pizzy

Svačina pro děti na cesty nebo lehká večeře, navíc do příprav těchto malých pizz můžete zapojit i děti. Co dáte na ně záleží již na vaší chuti a preferencích.

 

Co budete potřebovat?

Na mini pizzy:

  • 130g polenty
  • 500ml vody
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci koření na pizzu
  • sůl

Na ozdobení:

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte, přidejte lžíci koření a olivový olej. Poté do vody nasypte polentu a míchejte, dokud kaše nezhoustne. Trvá to cca 1-2 minuty. Hotovou kaši nechte chvilku vychladnout a pak na plech s pečícím papírem tvarujte malé pizzy. Těsto trochu lepí, proto je dobré z něj nejdřív v mokrých dlaních udělat kuličku a tu pak stisknout na placku.

Nachystané mini pizzy potřete rajčatovou omáčkou a na ní položte, co máte rádi – šunku, žampiony, mozzarelu, parmazán..

Dejte do trouby a pečte cca 20-25 minut, dokud pizzy nezezlátnou.

Nákupní tipy z Homeparku

Zleva: rajčatová omáčka Klassik 39,90 Kč, polenta 34,90 Kč, obojí dm bio, cherry rajčata 59,90 Kč, Parmigiano Reggiano 94,90 Kč, šunka od kosti 33,90 Kč, vše Tesco.